wyświetlono: 3582 |dodany do książki kucharskiej: 15 |polecenia: 2
Sposób na wykorzystanie dużej ilości mięty. W zamkniętych butelkach może być przechowywany wiele miesięcy. Jest smacznym dodatkiem do herbaty, napojów, drinków.
2 garście liści mięty
cukier
sok z 1/2 cytryny
woda
Ocena:
(średnia 5 z 162 głosów)
Jak zrobić Syrop z mięty?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną miętę włożyć do garnka i zalać wodą. Tylko tak, aby woda przykryła liście mięty. Gotować 10 min.
2.Po wystudzeniu przecedzić przez gazę. Zmierzyć ile uzyskaliśmy płynu i tyle samo dodać cukru. Tzn 500ml to 500g cukru. Dodać sok z cytryny i cukier. Gotować 15 min. Nie dłużej, bo bardzo zgęstnieje.
Gorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków. Powinny się zamknąć. Smacznego!
Komentarze