Sypana szarlotka z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Sypaną szarlotkę znam od dawna ale jakoś nie miałam okazji jeszcze jej piec.
Oglądając jeden z programów w telewizji, w którym pieczono własnie tę szarlotkę postanowiłam w końcu się z nią zmierzyć.
Dodałam bitą śmietanę i muszę przyznać, ze ciacho było pyszne.
Mało pracy a jaki smaczny efekt.
To ciasto nie może się nie udać.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 szk mąki pszennej typ 500
    1 szk kaszy manny
    1 szk cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g zimnego masła
    4 duże jabłka
    1 łyżeczka cynamonu
    300 ml śmietany kremówki
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Sypana szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a obręcz posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    Mąkę, proszek do pieczenia, mannę i cukier dokładnie wymieszać i połowę wsypać do tortownicy.
    Wyrównać powierzchnię.
    Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem i rozłożyć na suchej masie.
    Resztę suchej masy rozsypać na jabłka i na wierzch pokroić zimne masło.
    Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( w zależności od piekarnika ) i piec godzinę.
    Szarlotkę wystudzić.
    Ubić śmietanę z cukrem i rozłożyć ja na szarlotce.

Porady

Szarlotkę można zjeść na ciepło na przykład z lodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować