Świeży makaron "Belle Rose" - piękne róże, faszerowany szpinakiem, serem ricotta oraz aromatyzowaną oliwą ziołową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Danie przygotowałem i zaserwowałem mojej żonie na czternastą rocznicę ślubu,była zachwycona.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Ciasto:
    400g. mąki (semuliny) lub pszennej
    3 duże jajka
    2 żółtka
    20ml. oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    200g.świeżego szpinaku baby
    100g.sera ricotta
    50g.masła
    1 ząbek czosnku
    sól,pieprz do smaku
    Oliwa aromatyzowana:
    150 ml oliwy z oliwek (dobrej jakości)
    1 łyżka siekanej świeżej bazylii
    1 łyżka siekanego świeżego oregano
    1 łyżka siekanej świeżej pietruszki
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Świeży makaron "belle rose" - piękne róże, faszerowany szpinakiem, serem ricotta oraz aromatyzowaną oliwą ziołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta wyrabiamy na jednolite,elastyczne,odrywające się od stolnicy ciasto.Zwijamy w folię spożywczą,odkładamy na ok.40 minut.W między czasie w rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy szpinak ,krótko blanszujemy na średnim ogniu odstawiamy,studzimy.Szpinak drobno siekamy,mieszamy z serem ricotta,doprawiamy do smaku.Świeże zioła wrzucamy do wysokiego naczynia,wlewamy oliwę,mocno miksujemy blenderem doprawiamy solą.Oliwę przecedzamy przez filtr do kawy(trochę to potrwa) w między czasie ciasto dzielimy na cztery .
    .Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek z którego wycinamy (kieliszkiem o średnicy 4cm.) kółka.

    Cztery kółka zlepiamy brzegami (prawy do lewego) na środek kładziemy niewielką ilość farszu.Następnie zlepiamy dolne brzegi do górnych tak aby nie wypadł farsz.Teraz zwijamy ciasto z lewej strony do prawej kształtując różyczkę.Tak przygotowane różyczki wrzucamy do osolonego wrzątku,gotujemy ok.10-15minut.Wyjmujemy łyżką cedzakową,dzielimy na porcję.Skrapiamy aromatyzowaną oliwą,posypujemy startym parmezanem,dekorujemy świeżymi ziołami.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować