Świeży makaron "belle rose" - piękne róże, faszerowany szpinakiem, serem ricotta oraz aromatyzowaną oliwą ziołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta wyrabiamy na jednolite,elastyczne,odrywające się od stolnicy ciasto.Zwijamy w folię spożywczą,odkładamy na ok.40 minut.W między czasie w rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy szpinak ,krótko blanszujemy na średnim ogniu odstawiamy,studzimy.Szpinak drobno siekamy,mieszamy z serem ricotta,doprawiamy do smaku.Świeże zioła wrzucamy do wysokiego naczynia,wlewamy oliwę,mocno miksujemy blenderem doprawiamy solą.Oliwę przecedzamy przez filtr do kawy(trochę to potrwa) w między czasie ciasto dzielimy na cztery .
.Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek z którego wycinamy (kieliszkiem o średnicy 4cm.) kółka.
Cztery kółka zlepiamy brzegami (prawy do lewego) na środek kładziemy niewielką ilość farszu.Następnie zlepiamy dolne brzegi do górnych tak aby nie wypadł farsz.Teraz zwijamy ciasto z lewej strony do prawej kształtując różyczkę.Tak przygotowane różyczki wrzucamy do osolonego wrzątku,gotujemy ok.10-15minut.Wyjmujemy łyżką cedzakową,dzielimy na porcję.Skrapiamy aromatyzowaną oliwą,posypujemy startym parmezanem,dekorujemy świeżymi ziołami.SMACZNEGO.
Komentarze