Świąteczne pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na 2 części.
2.Z jednej części zrobić krajankę piernikową. W tym celu ciasto podzielić na pół i rozwałkować na 2 placki o wielkości blachy (ok. 25x30 cm). Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, włożyć pierwszy placek, posmarować go powidłami lub marmoladą i położyć drugi placek. Docisnąć aby warstwy się skleiły, nakłuć widelcem i piec ok. 40 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą i ciemną czekoladą, następnego dnia pokroić na kostki ok. 3x3 cm.
3.Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać foremkami różne kształty pierników. Pierniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st. C przez około 10 minut. Po upieczeniu pierniki ostudzić.
4.Część pierników udekorować mleczną lub gorzką oraz białą czekoladą (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej) i posypać uprażonymi migdałami a część udekorować lukrem (białko ubić z cukrem pudrem na gęstą puszystą masę). Pierniki można dekorować lukrem za pomocą szprycy cukierniczej lub zanurzać je w lukrze i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Porady
Pierniki mogą leżeć w zamkniętym naczyniu w chłodzie nawet 2 tygodnie.
Komentarze