Pierniki świąteczne

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Świąteczne pierniczki są czymś, co każdy pamięta z dzieciństwa. Najlepsze jest lukrowanie i dekorowanie w towarzystwie najbliższych.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg mąki
    80 dkg cukru
    1 mały słoiczek miodu
    2 kostki margaryny
    3 łyżki kakao
    6 łyżeczek proszku do pieczenia
    3 łyżeczki amoniaku
    0,5 szklanki śmietany
    6 jajek
    4 łyżki oleju
    4 paczki przyprawy do pierników
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,5 szklanki cukru przepalić. 350 ml. ciepłej wody wlać do przepalonego cukru, wymieszać i wystudzić. Amoniak rozpuścić w śmietanie. Margarynę, miód, cukier, olej roztopić i ostudzić.
  • 2-letnia wnuczka również chciała się zabawic 2. 1,5 kg mąki wymieszać z przyprawą i kakao. Dodać resztę składników, jajka i wyrobić w misce łyżką. Wyłożyć na stół, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. Kiedy ciasto jest gotowe, przygotować blat do wykrawania pierniczków. Posypać go mąką i wałkujemy ciasto, aż do uzyskania ok. 0,5 cm grubości.
  • 5 i 7 lat 3. Następnie wykrawać dowolną techniką ciasteczka. Używam gotowych foremek w świątecznych kształtach.Wycięte pierniczki wkładać na wysmarowaną blachę.
  • i do piekarnika 4. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
  • końcówka;) 5. Standardowy czas pieczenia to ok. 15 minut, jednak co kilka chwil zerkam do piekarnika, aby nie dopuścić do przypalenia się ciastek.
  • lukrujemy 6. Po wyjęciu pierniczków z piekarnika czekać, aż wystygną i można lukrować...
  • dekorujemy 7. ... i dekorować.

Porady

Pierniczki zawsze wyjdą miękkie, jednak trzeba pamiętać, by nie rozwałkować zbyt cienko ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować