Sushi z kurczkiem,philadalphia,sałatą i grzybami shitake

4.48 (145 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Ta forma sushi ostatnio bardzo przypadła mi do gustu, jest świetne, polecam wszystkim sushiżercom

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do sushi
    1,5 szklanki wody
    2 łyżki octu ryżowego
    1,5 łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    1 filet z kurczaka
    sałata
    4- 5 grzybów shitake
    serek philadelphia
    papryka słodka w proszku
    algi morskie
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sushi z kurczkiem,philadalphia,sałatą i grzybami shitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł. Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.

    Kurczaka kroimy w cienkie, długie paski, obficie posypujemy papryką słodką i podsmażamy na rumiano, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Grzybki siekamy również w cienkie paski i podsmażamy chwilę na patelni. Odstawiamy również do całkowitego ostygnięcia.

    Na macie do zawijania układamy algę morską. Układamy na niej cienką warstwę ryżu pozostawiając na końcu margines. Wykładamy trochę serka philadelphia na 1/3 wysokości od siebie, 2 listki sałaty, smażonego kurczaka oraz grzybki shitake. Zwijamy wszystko, ciasno w rolkę. Te sushi kroimy w dość cienkie kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Nori Filet z kurczaka Grzyby shitake

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować