Rewelacyjne sushi maki z grzybami shitake

4.5 (141 ocen)

Odkrywanie nowych składników do sushi :)

Składniki:

  • 3 szt prasowanych glonów nori
    150 g ryżu
    sos do ryżu:
    3 łyżki octu ryżowego
    1 łyżeczka cukru
    1/3 łyżeczki soli

    dodatki:
    grzyby shitake
    łosoś wędzony
    serek philelphia
    ogórek
    czerwona papryka
    paluszki surimi
    awokado
    anchois

    do podania:
    sos teryiaki
    marynowany imbir
    pasta wasabi
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sushi

Rewelacyjne sushi maki z grzybami shitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w 1 szklance wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, dodać do ryżu, wymieszać i całość wystudzić.
  • Składniki sushi 2. Przygotować wszystkie dodatki, grzyby osączyć z zalewy, awokado obrać i pokroić w paski, ogórka pokroić w długie paski.
  • 3. Na arkuszu glonów rozłożyć ryż i plasterki łososia. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć grzyby shitake, pasek ogórka i serek philadelphia. Arkusz zwinąć przy pomocy maty i pokroić w centymetrowe krążki.
  • 4. Z pozostałymi dwoma arkuszami postąpić tak samo używając ulubionych zestawów składników, np: na ryżu rozsmarować serek, ułożyć paluszki surimi i paski awokado lub fileciki anchois, paprykę i ogórka. Zwinąć przy pomocy maty i pokroić na centymetrowe krążki. Podawać z sosem teryiaki, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować