Surówka z liści kalafiora

4 (6 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy wydaje mi się, że już niczym siebie nie zaskoczę, to do głowy przychodzi pomysł na wykorzystanie liści kalafiora. Owszem, zupa już była. Prawdę mówiąc, to bardziej mi smakowała, niźli z samych różyczek. Jednak nie o tym teraz mowa. Postanowiłem poczuć się królikiem i skosztowałem na surowo. Bingo!, pomyślałem. W te pędy "skonstruowałem" smaczny i nieco pikantny (w zasadzie trochę rzodkiewkę w smaku przypomina) dodatek do obiadu. Jak to Madzia mówi "deliszys *". Testujcie zatem i wy, królisie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • liście kalafiora (te ładniejsze i nie do końca twardawe)
    1 mała papryka czerwona
    1 szalotka
    3 łyżki posiekanego koperku
    50 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka octu ryżowego
    1 szczypta cukru
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z liści kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z liści kalafiora 1. Liście kalafiora oczyszczamy i drobno szatkujemy. Drobno szatkujemy również szalotkę oraz paprykę.
    Oliwę, wodę, ocet i cukier mieszamy z koperkiem. Wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma, lekko przy tym ugniatając w dłoniach.
    Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na min. 1 godzinę, aby smaki się "przegryzły".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować