Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

4.75 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu surówka, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Dlaczego warto jeść białą rzodkiew? To białe, długie warzywo z rodziny kapustowatych dostarcza mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych. Ma wyjątkowo wyrazisty i ostry smak, zawiera niewiele kalorii oraz odznacza się niskim IG. Znajdziemy w niej cynk, fosfor, potas, żelazo, mangan, wapń, selen i sód, a także sporo błonnika, witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Biała rzodkiew dostarcza także przeciwutleniaczy, wzmacnia odporność, pomaga oczyścić organizm z toksyn i poprawia perystaltykę jelit. Jeść tylko na zdrowie! :)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 450 g białej rzodkwi
    - 1 marchewka
    - 1 małe jabłko
    - 1 łyżka posiekanego koperku

    DODATKI
    - 2 łyżki śmietany 18%
    - 1 łyżka majonezu light
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 łyżeczka cukru pudru*
    - sól i pieprz do smaku

    * Możemy użyć także cukru pudru z ksylitolu lub erytrytolu
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Na tarce o grubych oczkach najpierw ścieramy białą rzodkiew i odciskamy ją delikatnie z nadmiaru soku. Następnie ścieramy jabłko i marchewkę, a koperek drobno siekamy.
  • 2. Do małej miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier puder, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Powstały sos dodajemy do startych warzyw i ponownie mieszamy. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla właściwego przejścia smaków i aromatów.

Porady

Przed podaniem surówkę warto przemieszać oraz doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała rzodkiew Marchewka Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować