SUPER ŁATWY SŁONECZNIKOWIEC

  • wyświetlono: 1980 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Mój mąż nie jest amatorem słodyczy, do tego stopnia, że większości moich wypieków nawet nie próbuje. Jednak w tym cieście rozsmakował się tak bardzo, że zjada po kilka kawałków naraz. Prawdziwy HIT w naszym domu !

  • 70min

Składniki

Biszkopt ciemny:
5 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
szczypta soli

Biszkopt jasny:
3 jajka
3/5 szkl. cukru kryształu
3/5 szkl. mąki (pół na pół pszenna z ziemniaczaną)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
szczypta soli

Krem budyniowy:
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g masła lub margaryny

Polewa krówkowa:
1 szkl. cukru kryształu
1 szkl. mleka
120g słonecznika łuskanego

Poncz:
1 łyżeczka kawy
1 łyżeczka cukru



Sposób przygotowania przepisu:

SUPER ŁATWY SŁONECZNIKOWIEC

  • 1. Biszkopt ciemny: białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Żółtka wymieszać z octem, dodać do białek, wymieszać. Obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej, wymieszać bardzo delikatnie. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 35 minut.
  • 2. Biszkopt jasny: wykonać analogicznie do ciemnego biszkoptu. Skrócić czas pieczenia do ok. 20 minut.
    Oba biszkopty ostudzić.
  • 3. W międzyczasie przygotować poncz i słonecznik. Zaparzyć łyżeczkę kawy mielonej w pół szklanki wrzątku. Posłodzić. Ostudzić. Ostudzone biszkopty nasączyć kawą wedle uznania. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni często mieszając.
  • 4. Krem: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, dodając cukier waniliowy. Jeśli budyń nie jest słodzony, dodać 2 łyżki cukru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, a następnie ciągle miksując stopniowo dodawać ostudzony budyń.
  • 5. Biszkopty przełożyć kremem budyniowym - ciemny biszkopt na spód, jasny na wierzch.
  • 6. Przygotować "krówkę". Do garnka z grubym dnem dać po szklance mleka i cukru. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, często mieszając, zwłaszcza pod koniec gotowania, gdyż masa gęstnieje i łatwo się przypala. Ciepłą masę krówkową wylać i cienko rozsmarować na jasnym biszkopcie. Od razu gęsto posypać uprażonym słonecznikiem, lekko wciskając go dłonią w masę krówkową. Schłodzić. SMACZNEGO!

Porady

1. Blaszki z biszkoptami po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i rzucam na podłogę z wysokości ok. 60 cm, ciasto wówczas nie opada.
2. Biszkopty zwykle wychodzą bardzo lekkie i puszyste, więc ponczowanie nie jest zabiegiem koniecznym, jednak nadaje lekko kawowego posmaku, który moim zdaniem pasuje do tego ciasta.
3. Można oczywiście użyć gotowej masy krówkowej z puszki, ja jednak zawsze wykorzystuję tę domowej roboty. Odpowiednio przygotowana nadaje wierzchniej warstwie chrupkości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekrem budyniowysłonecznikłatwelekki biszkopt

Komentarze

Podobne przepisy

Słonecznikowiec

Dodane przez: kasiaziolko

SŁONECZNIKOWIEC

Jestem studentką. W wolnej chwili...

Ciasto w sam raz na niedziele

Dodane przez: Xxxlicia0304

Słonecznikowiec

To ciasto napewno przypadnie do...

Super babka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Super babka

Babkę robi się bardzo szybko. Jest...

piernikowy słonecznikowiec

Dodane przez: iziona

Piernikowy słonecznikowiec

Ciasto wyszło wprost przepyszne...

SUPER SZARLOTKA

Dodane przez: lumi

SUPER SZARLOTKA

JEST SUPER PYSZNA I UDAŁO MI SIĘ...

Słonecznikowiec

Dodane przez: amelcia18

Ciasto Słonecznikowiec

Kakaowy biszkopt przełożony kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE