SUPER ŁATWY SŁONECZNIKOWIEC

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mój mąż nie jest amatorem słodyczy, do tego stopnia, że większości moich wypieków nawet nie próbuje. Jednak w tym cieście rozsmakował się tak bardzo, że zjada po kilka kawałków naraz. Prawdziwy HIT w naszym domu !

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    5 jajek
    1 szkl. cukru kryształu
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka octu
    szczypta soli

    Biszkopt jasny:
    3 jajka
    3/5 szkl. cukru kryształu
    3/5 szkl. mąki (pół na pół pszenna z ziemniaczaną)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki octu
    szczypta soli

    Krem budyniowy:
    1 budyń waniliowy
    1/2 l mleka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    200g masła lub margaryny

    Polewa krówkowa:
    1 szkl. cukru kryształu
    1 szkl. mleka
    120g słonecznika łuskanego

    Poncz:
    1 łyżeczka kawy
    1 łyżeczka cukru



Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy

Super łatwy słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Żółtka wymieszać z octem, dodać do białek, wymieszać. Obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej, wymieszać bardzo delikatnie. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 35 minut.
  • 2. Biszkopt jasny: wykonać analogicznie do ciemnego biszkoptu. Skrócić czas pieczenia do ok. 20 minut.
    Oba biszkopty ostudzić.
  • 3. W międzyczasie przygotować poncz i słonecznik. Zaparzyć łyżeczkę kawy mielonej w pół szklanki wrzątku. Posłodzić. Ostudzić. Ostudzone biszkopty nasączyć kawą wedle uznania. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni często mieszając.
  • 4. Krem: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, dodając cukier waniliowy. Jeśli budyń nie jest słodzony, dodać 2 łyżki cukru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, a następnie ciągle miksując stopniowo dodawać ostudzony budyń.
  • 5. Biszkopty przełożyć kremem budyniowym - ciemny biszkopt na spód, jasny na wierzch.
  • 6. Przygotować "krówkę". Do garnka z grubym dnem dać po szklance mleka i cukru. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, często mieszając, zwłaszcza pod koniec gotowania, gdyż masa gęstnieje i łatwo się przypala. Ciepłą masę krówkową wylać i cienko rozsmarować na jasnym biszkopcie. Od razu gęsto posypać uprażonym słonecznikiem, lekko wciskając go dłonią w masę krówkową. Schłodzić. SMACZNEGO!

Porady

1. Blaszki z biszkoptami po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i rzucam na podłogę z wysokości ok. 60 cm, ciasto wówczas nie opada. 2. Biszkopty zwykle wychodzą bardzo lekkie i puszyste, więc ponczowanie nie jest zabiegiem koniecznym, jednak nadaje lekko kawowego posmaku, który moim zdaniem pasuje do tego ciasta. 3. Można oczywiście użyć gotowej masy krówkowej z puszki, ja jednak zawsze wykorzystuję tę domowej roboty. Odpowiednio przygotowana nadaje wierzchniej warstwie chrupkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować