Styropian grysikowy z dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty w przygotowaniu oszukany sernik zagęszczony kaszką manną. Ciasto z sezonowym składnikiem – dynią, z lekko czekoladową nutą i aromatycznymi przyprawami. Sernik przyjemnie puszysty i aksamitny. Polecam!

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 opakowania śmietany 18% ukwaszonej (3 x 400 g)
    1 i ½ szklanki kaszy manny błyskawicznej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
    ¾ szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (20 g)
    2 łyżeczki cynamonu mielonego
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    2 - 3 łyżki soku z cytryny
    350 g miąższu dyni
    5 żółtek
    5 białek (zimne – z lodówki)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Styropian grysikowy z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Styropian grysikowy z dynią 1. Wszystkie opakowania śmietany wymieszać z kaszą i pozostawić na 30 – 60 min do napęcznienia. Następnie dodać żółtka, proszek budyniowy, cukier zwykły i waniliowy, wlać sok z cytryny – wymieszać. Dołożyć startą na grubych oczkach tarki jarzynowej dynię, wsypać cynamon i imbir – ponownie wymieszać.
  • Styropian grysikowy z dynią 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszać w masę śmietanową. Całość przełożyć do okrągłej formy (średnica dna formy - 24 cm, średnica górnej części formy – 28 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
    Piec 60 – 70 min (180 st. C). Ciasto kroić po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować