Ciasto styropian jaglany z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis mojego autorstwa. Próbowałam już jagielnika z kaszy jaglanej, jednak ostatnio bardzo zasmakowały mi płatki z ziarna prosa. Postanowiła więc wykorzystać je do szczególnie lubianego w naszej rodzinie sernika. Sernik, choć oszukany, wyszedł wyśmienity.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 opakowania śmietany 18% (3 x 400 g)
    5 żółtek
    5 białek (zimne – z lodówki)
    2 szklanki płatków jaglanych
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
    2/3 szklanki cukru
    ½ - 1 łyżeczka aromatu rumowego (olejek rumowy)
    szczypta soli
    200 g rodzynków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto styropian jaglany z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto styropian jaglany z rodzynkami 1. Wszystkie opakowania śmietany wymieszać z płatkami jaglanymi i odłożyć na co najmniej 30 min. Następnie dodać żółtka, proszek budyniowy, cukier, aromat oraz sparzone i osączone rodzynki. Składniki wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie wmieszać do masy śmietanowo – jaglanej.
  • Ciasto styropian jaglany z rodzynkami 2. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica dna formy - 24 cm, średnica górnej części formy – 28 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto styropian jaglany z rodzynkami 3. Piec 60 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń śmietankowy Płatki Rodzynki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować