Ciasto sypane z dynią i Nutellą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste ciasto sypane z dodatkiem maku. Do tego obłędnie smaczne nadzienie z sezonowej dyni, kremu Nutella oraz prażonych ziaren słonecznika. Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce, choć świetnie smakuje także zaraz po upieczeniu.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki sypkie:
    1 szklanka i 3 łyżki kaszy manny
    1 szklanka mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    3 łyżki suchego maku niebieskiego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    600 g miąższu dyni
    200 g kremu typu Nutella
    3 łyżki soku z cytryny
    6 łyżek prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    1 kopiasta łyżeczka cynamonu mielonego

    Dodatkowo:
    150 g zimnego masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Torty Placek Desery Sok

Ciasto sypane z dynią i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto sypane z dynią i Nutellą 1. Sypkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Połowę mieszanki wysypać równą warstwą do tortownicy (średnica 28 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto sypane z dynią i Nutellą 2. Przygotować nadzienie – dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i wymieszać z pozostałymi składnikami. Nadzienie wyłożyć na wysypany spód formy. Nadzienie posypać równomiernie pozostałą ilością sypkiej mieszanki.
  • Ciasto sypane z dynią i Nutellą 3. Całość obłożyć na całej powierzchni cienkimi plastrami tłuszczu.
  • Ciasto sypane z dynią i Nutellą 4. Piec 60 min (200 st. C). Ciasto kroić po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować