Strucla makowa ze skórką pomarańczową

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna.. smaczna i aromatyczna....

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    20 dag masła
    2 jajka
    2 żółtka
    15 dag cukru pudru
    1/8 l śmietanki 18 proc.
    5 dag drożdży

    MASA

    Około 50 dag maku
    15 dag cukru
    2 łyżki miodu
    2 białka
    5 dag masła
    kandyzowana skórka pomarańczowa)
    olejek migdałowy

    oraz....
    gotowy lubier,
    oraz szczypta maku i skórki pomarańczowej do posypnia wierzchu.
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Strucla Desery

Strucla makowa ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę połaczyć masłem , dodać jajka , żółtka i śmietankę. Drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżką cukru ,dodać do mąki. Wyrobić ciasto Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .


    Masa makowa: Mak sparzyć i odsączyć- pozostawiając na sicie na całą noc. Na drugi dzień zmielić najlepiej dwukrotnie. Wlać do niego rozpuszczone masło, dodać cukier, miód,skórke pomarańczową , aromat migdałowy i dobrze wymieszać. Na koniec połączyć delikatnie z ubitą pianą z białek,połączyc.

    Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować obie cześci , posmarować roztrzepanym białkiem. Nałożyć na każdy placek masę makową -na brzegach nie rozkładac.Następnie zwinąć struclę i zawinąć w papaier do pieczenia.
    Ułożyć strucle na blasze z piekarnika i odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans aż ciasto zacznie rosnąć. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temp.180 st.

    Wystudzone makowce polac gotowym lukrem i posypac delikatnie skóra pomarańczowa i makiem.

Porady

2 rolady .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować