Strucla makowa ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę połaczyć masłem , dodać jajka , żółtka i śmietankę. Drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżką cukru ,dodać do mąki. Wyrobić ciasto Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
Masa makowa: Mak sparzyć i odsączyć- pozostawiając na sicie na całą noc. Na drugi dzień zmielić najlepiej dwukrotnie. Wlać do niego rozpuszczone masło, dodać cukier, miód,skórke pomarańczową , aromat migdałowy i dobrze wymieszać. Na koniec połączyć delikatnie z ubitą pianą z białek,połączyc.
Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować obie cześci , posmarować roztrzepanym białkiem. Nałożyć na każdy placek masę makową -na brzegach nie rozkładac.Następnie zwinąć struclę i zawinąć w papaier do pieczenia.
Ułożyć strucle na blasze z piekarnika i odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans aż ciasto zacznie rosnąć. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temp.180 st.
Wystudzone makowce polac gotowym lukrem i posypac delikatnie skóra pomarańczowa i makiem.
Komentarze