Stek wołowy z czerwoną cebulką

4.5 (191 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Stek wołowy z cebulką smażony na patelni grillowej to moja propozycja na błyskawiczny domowy obiad. Podaję go z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub buraczkami.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • STEK:
    - mięso mielone (wołowe lub wołowo-wieprzowe): 300 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - kajzerka (czerstwa/ namoczona, odciśnięta): 1 sztuka
    - kminek (mielony): 0.5 łyżeczki
    - pieprz ziołowy: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
    - papryka czerwona (słodka/mielona): 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    DODATKI::
    - kasza gryczana (prażona/ 2 saszetki): 200 gramów
    - ogórki kiszone: 4 sztuki
    - koperek (drobno posiekany): 1 łyżka
    - cebula czerwona: 2 sztuki
    - olej (rzepakowy): 4 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stek wołowy z czerwoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie (10 minut). Odcedzić.
  • 2. W czasie, gdy gotujemy kaszę, do miski wrzucić mięso mielone, dodać jajko, namoczoną i odciśnietą kajzerkę, przyprawy, wymieszać. Dłonie zamoczyć w zimnej wodzie, uformować steki.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć 3-4 minuty. Zdjąć z patelni.
  • 4. Na patelni grillowej lub teflonowej rozgrzać łyżeczkę oleju, smażyć steki z obu stron 4-5 minut.
  • stek wołowy z czerwoną cebulką 5. Steki podawać z cebulką, kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi. Ogórki można pokroić i posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kasza gryczana Kminek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować