Stek wołowy z cebulką smażony na patelni grillowej to moja propozycja na błyskawiczny domowy obiad. Podaję go z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub buraczkami.
Stek wołowy z czerwoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w osolonej wodzie (10 minut). Odcedzić.
2.W czasie, gdy gotujemy kaszę, do miski wrzucić mięso mielone, dodać jajko, namoczoną i odciśnietą kajzerkę, przyprawy, wymieszać. Dłonie zamoczyć w zimnej wodzie, uformować steki.
3.Cebulę obrać, pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć 3-4 minuty. Zdjąć z patelni.
4.Na patelni grillowej lub teflonowej rozgrzać łyżeczkę oleju, smażyć steki z obu stron 4-5 minut.
5.Steki podawać z cebulką, kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi. Ogórki można pokroić i posypać koperkiem.
Komentarze