Stek wołowy z masełkiem koperkowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na pożywny, soczysty i smakowity stek wołowy, którego smak podkreśla masełko koperkowe.

  • 15 min

Składniki:

  • - stek wołowy
    - masło
    - świeży koper
    - sól i pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek Stek wołowy

Stek wołowy z masełkiem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przygotowaniem należy wyjąć stek z lodówki i pozostawić go w temperaturze pokojowej na około 20 - 30 minut, aby mięso nie doznało szoku termicznego, a po smażeniu nie było twarde i nierówno wysmażone.
  • 2. Po czasie leżakowania w odpowiedniej temperaturze osuszamy stek ręcznikiem papierowym, a następnie smażymy na dużym ogniu na dobrze rozgrzanym oleju o wysokiej temperaturze palenia (rzepakowym lub słonecznikowym). Mięso smażymy w każdej strony przez: 2 do 3 minut - aby stek był krwisty, 3 do 4 minut - aby stek był średnio wysmażony, 4 do 5 minut - aby stek by dobrze wysmażony.
  • 3. Na minutę przed końcem smażenia układamy na wierzch plaster masła wymieszanego ze świeżym koperkiem. Stek solimy po usmażeniu - w przeciwnym razie stanie się on twardy i mało soczysty. Do smaku doprawiamy go także świeżo mielonym pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy go dla rozluźnienia włókien, a następnie możemy przystąpić do krojenia.
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Steki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować