Spaghetti z pieczoną dynią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie pesto warto przygotować sobie na zaś. Do małych słoiczków pakujemy, pasteryzujemy i mamy ;) Tak było u nas. Sprawdziło się ma szybki obiad. Teraz podpowiemy Wam jak je zrobić.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g miąższu dyni hokkaido
    4 grube kromki wiejskiego chleba
    1 cebula
    200 g pomidorków koktajlowych
    2 jajka
    1/2 szklanki kremówki
    100 g tartego parmezanu
    1 łyżka masła
    125 ml oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    500 g makaronu spaghetti
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Spaghetti

Spaghetti z pieczoną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z pieczoną dynią 1. Miąższ z dyni kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, smażymy razem z łyżką masła. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
    Jajka mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pierzem. Pokrojony w kostkę chleb moczymy w masie.
    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 farszu. Wykładamy namoczony chleb. Następnie pokrojone pomidorki i pozostałą część farszu.
    Pieczemy 10 min w temperaturze 200°. Po tym czasie polewamy oliwą, posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze kwadrans.
    Całość studzimy i blendujemy.
    Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Dodajemy kilka łyżek pesto z dyni. Podajemy ze startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować