Takie pesto warto przygotować sobie na zaś. Do małych słoiczków pakujemy, pasteryzujemy i mamy ;) Tak było u nas. Sprawdziło się ma szybki obiad. Teraz podpowiemy Wam jak je zrobić.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g miąższu dyni hokkaido
4 grube kromki wiejskiego chleba
1 cebula
200 g pomidorków koktajlowych
2 jajka
1/2 szklanki kremówki
100 g tartego parmezanu
1 łyżka masła
125 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
500 g makaronu spaghetti
Spaghetti z pieczoną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miąższ z dyni kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, smażymy razem z łyżką masła. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Jajka mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pierzem. Pokrojony w kostkę chleb moczymy w masie.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 farszu. Wykładamy namoczony chleb. Następnie pokrojone pomidorki i pozostałą część farszu.
Pieczemy 10 min w temperaturze 200°. Po tym czasie polewamy oliwą, posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze kwadrans.
Całość studzimy i blendujemy.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Dodajemy kilka łyżek pesto z dyni. Podajemy ze startym parmezanem.
Komentarze