Spaghetti putanesca

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne danie dla wielbicieli ryb i makaronu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti (z pszenicy durum): 400 gramów
    - tunczyk w puszce (kawałki w sosie własnym): 240 gramów
    - filety anchois: 4 sztuki
    - pomidory w puszce krojone: 150 gramów
    - czosnek (przeciśniety przez praskę): 2 ząbki
    - oliwa (z oliwek): 6 łyżek
    - woda: 2 litry
    - sól (morska gruboziarnista): 1 łyżka
    - pieprz czarny (mielony): 0.5 łyżeczki
    - kostka rosołowa (drobiowa): 1 sztuka
    - ser pecorino (tarty): 4 łyżki
    - cebula biała (średniej wielkości/drobno posiekana): 1 sztuka
    - śmietana (18 % do zup i sosów): 120 gramów
    - groszek konserwowy: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb

Spaghetti putanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 2 litry wody, wsypać sól,makaron,zmniejszyć ogień, gotować według zaleceń producenta (najlepiej al dente, u mnie trwało to 8 minut). Zlać wodę, 250 ml pozostawić do sosu.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać posiekaną cebulę i czosnek,dusić 2-4 minuty.Na patelnię wrzuć pomidory,przesmażyć 2-4 minuty, dodać tuńczyka,anchois,pieprz,250 ml wody (w której gotował się makaron) oraz śmietanę,dusić 10 minut.
  • 3. Sos zmiksować, ewentualnie doprawić,wsypać groszek,wymieszać, polać nim makaron.Danie posypać serem pecorino,udekorować listkami świeżych ziół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron spaghetti Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować