Nuggets spaghetti to inaczej zapiekane nuggetsy z makaronem spaghetti pod pierzynką z sera mozarella posypane parmezanem... Brzmi smakowicie? :) Właśnie tak smakuje!
15 min
Składniki:
Składniki na 3-4 porcji:
-1/2 paczki suchego spaghetti, złamanego w pół
-1 przecier pomidorowy w kartoniku
-1 puszka pomidorów
-500 g piersi z kurczaka
-Przyprawy ( pieprz, bazylia, cukier, oregano, czosnek)
- 4 kulki mozzarelli
- opcjonalne, kilka łyżeczki drobno startego parmezanu lub sera żółtego
- 3 łyżki bułki tartej
- ok. 100 g pokruszonych płatków kukurydzianych
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- oliwa
Spaghetti nuggets - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie nuggets spaghetti:
Przygotować duży garnek lekko osolonej wody. Makaron przełamać na pół gotować według instrukcji na opakowaniu. Dobrze odsączyć. Naczynia do pieczenia nasmarować oliwą. Makaron umieścić w naczyniu.
W garnku stopić masło, dodać mąkę ziemniaczaną mieszać energicznie żeby nie powstały grudki, następnie wlać przecier pomidorowy, oraz pomidory z puszki, doprawić 2 łyżeczkami cukru, oregano, bazylii, czosnku i pieprzu, gotować ok. 5 min. (można także użyć gotowego sosu do spaghetti w przypadku braku czasu ).
Gotowy sos wlać do przygotowanego w naczyniach makaronu. Wymieszać. Spaghetti równomiernie rozprowadzić na dnie naczynia.
Piekarnik rozgrzać do 200 C.
Piersi z kurczaka pokroić w większe kostki, przyprawić i obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumieniena.
Gotowe nugettsy położyć na wierzchu makaronu.
Piec bez przykrycia przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika posypać parmezanem i mozarellą , piec aż ser się rozpuści. Podawać gorące zaraz po upieczeniu.
Smacznego!!!
Komentarze