Spaghetti napoli

  • wyświetlono: 3124 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Spaghetti napoli czyli spaghetti po neapolitańsku to proste danie do zrobienia w kilka chwil. Potrzebujemy tylko domowego sosu pomidorowego, w którym zanurzymy makaronowe nitki

Marta Kornak

Składniki

makaron spaghetti – 2 porcje
4 świeże pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki tartego Parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Spaghetti napoli

  • 1. Makaron do spaghetti gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu, w osolonym wrzątku. Gotowy odcedzamy.
  • 2. Cebulę bardzo drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej na oliwie patelni, uważając, by cebulka nie spaliła się. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę.
  • 3. Pomidory nacinamy na czubku i spodzie i wkładamy do wrzątku na kilkanaście sekund, wyjmujemy i zdejmujemy skórkę. Usuwamy twarde części, kroimy w małą kostkę i dodajemy na patelnię.
  • 4. Patelnię przykrywamy i dusimy sos napoli na niedużym ogniu, często mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Kiedy będzie gotowy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  • 5. Gotowy makaron przekładamy na talerze, na wierzch wlewamy sos.

Porady

Spaghetti napoli dekorujemy świeżą bazylią

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronspaghettimakaron z sosem pomidorowymspaghetti napolispaghetti po neapolitańsku

Komentarze

Podobne przepisy

spaghetti bolognese

Dodane przez: adzia

Spaghetti

Jest smaczne i szybkie do przygotowania.

Spaghetti

Dodane przez: ewrylka

Spaghetti

Najlepsze, jakie do tej pory jadłam.

Spaghetti

Dodane przez: danusia19671

Spaghetti

U mnie w domu uwielbiają, takie...

Spaghetti

Dodane przez: Kasia1989

Spaghetti

Polecam pyszne spaghetti jest proste...

Spaghetti Carbonara

Dodane przez: Aghate

Spaghetti Carbonara

Uwielbiam makarony za szybkość...

Spaghetti Carbonara

Dodane przez: Klaudia0318

Spaghetti carbonara

Pyszne połączenie spaghetti z boczkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE