Eklerki z polewą krówkową

4.5 (145 ocen)

Pyszna słodkość do kawy ! Zachęcam !:)

Składniki:

  • Ciasto parzone ok 16 sztuk:
    - 1 szklanka wody
    - 125 g masła lub margaryny
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 4 jajka

    Masa budyniowa:
    - 2 opakowania budyniu waniliowego
    - 2 szklanki mleka
    - 125 g margaryny

    Polewa krówkowa:
    - ok 80 g krówek kruchych
    - 2 łyżeczki mleka

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Eklerki z polewą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z masłem zagotować w garnku. Wsypać mąkę, mieszać tak , aby ciasto się nie przypaliło, ciasto jest dobre , gdy odchodzi od garnka.
    Ostudzić (ciasto musi być zimne). Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto wyciskać za pomocą szprycy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 25 min. Ostudzić , przekroić na 2 części.
  • 2. Masę budyniową rozpuścić w czterech łyżkach zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać do powstania gęstej masy.Masę ostudzić.
    Margarynę podgrzać w garnku, tak aby zmiękła, ucierać trzepaczką, dodać łyżką budyń, cały czas ucierając. Masę budynowią przełożyć na gotową dolną część eklera i przykryć górną.

    Polewa krówkowa:
  • 3. W garnku lub na patelni rozpuścić krówki z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i polać gotowe eklery.

    Smacznego !

Porady

Eklerki są lepsze następnego dnia, gdy krem "wchłonie" się trochę w ciasto, a same eklery lepiej smakują zimne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować