SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ I MASCARPONE

4.5 (170 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny makaron z delikatnym, kremowym sosem wzbogacony aromatem boczku wędzonego i dodatkiem cukinii.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti,
    150 g boczku wędzonego,
    około 200 g cukinii,
    łyżka masła,
    sól i pieprz świeżo mielony.
    sos: żółtka z 3 mniejszych jajek, czubata łyżka serka mascarpone, łyżka miękkiego masła, łyżka oleju lub oliwy.
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Carbonara

Spaghetti carbonara z cukinią i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu dokładnie łączę.
    Boczek kroję w małą kostkę, cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach.
    Makaron gotuję w osolonej wodzie.
    W międzyczasie podsmażam boczek - do momentu aż się zarumieni. Następnie wrzucam cukinię z masłem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na dużym ogniu 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
    Wrzucam odcedzony gorący makaron wraz z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował, mieszam.
    Zmniejszam ogień, dodaję przygotowany sos, mieszam, zdejmuję z ognia. Uważać, żeby żółtka się nie ścięły!
    Gotowy makaron posypuję świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować