Pyszny makaron z delikatnym, kremowym sosem wzbogacony aromatem boczku wędzonego i dodatkiem cukinii.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
200 g makaronu spaghetti,
150 g boczku wędzonego,
około 200 g cukinii,
łyżka masła,
sól i pieprz świeżo mielony.
sos: żółtka z 3 mniejszych jajek, czubata łyżka serka mascarpone, łyżka miękkiego masła, łyżka oleju lub oliwy.
Spaghetti carbonara z cukinią i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu dokładnie łączę.
Boczek kroję w małą kostkę, cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach.
Makaron gotuję w osolonej wodzie.
W międzyczasie podsmażam boczek - do momentu aż się zarumieni. Następnie wrzucam cukinię z masłem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na dużym ogniu 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Wrzucam odcedzony gorący makaron wraz z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował, mieszam.
Zmniejszam ogień, dodaję przygotowany sos, mieszam, zdejmuję z ognia. Uważać, żeby żółtka się nie ścięły!
Gotowy makaron posypuję świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze