Spaghetti carbonara

4.5 (184 ocen)

  • 15 min

Spaghetti carbonara to jedno z prostszych dań z makaronem. Przygotowanie go zajmie nam w sumie tyle ile ugotowanie makaronu a zachwyci zapewne smakoszy makaronów i czosnku.

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
    5-8 dag sera żółtego parmezan
    4 duże plastry chudego wędzonego surowego boczku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 żółtko
    2-3 łyżki śmietany
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    natka z pietruszki
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażanie cebulki i czosnku 1. W pierwszej kolejności gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ja używam makaronu do spaghetti firmy Lubella, wg mnie najlepszy.

    Boczek kroimy na małe prostokąciki i podsmażamy na rumiano. Następnie na tym samym tłuszczu z dodatkiem oliwy z oliwek podsmażamy cebulkę pokrojoną bardzo drobno oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek dodajemy w chwili, kiedy cebulka już dobrze się zrumieni (czosnek łatwo przypalić).
  • robimy sos... 2. W miseczce mieszamy żółtko ze śmietaną, solą, pieprzem oraz serem. Najlepszy będzie parmezan, jednak nie mogłam go kupić u siebie i zastąpiłam zwykłym serem.
  • podgrzewamy makaron z boczkiem i mieszmay na ogniu z sosem 3. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy na nią makaron z boczkiem i mocno podgrzewany. Wlewamy powstały sos i szybko mieszając. Gorące spaghetti carbonara podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Porady

Najlepiej smakuje z parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować