3 sosy do zimnych mięs, wędlin i jajek na twardo

  • wyświetlono: 7052 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Błyskawiczne, tanie i każdy znajdzie coś dla siebie.

capri
  • 15min

Składniki

różowy majonez:
1 mały słoiczek majonezu
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
4 – 5 płatów papryki konserwowej
łyżeczka soku z cytryny
cukier, sól, pieprz
sos musztardowy:
3 łyżki ostrej musztardy
1 średnia cebula
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18%
cukier sól, pieprz
chrzan z jabłkiem:
1 średni korzeń chrzanu
1 duże winne jabłko
sok z cytryny
cukier

Sposób przygotowania przepisu:

3 sosy do zimnych mięs, wędlin i jajek na twardo

  • 1. Różowy majonez:
    Majonez wymieszać z przecierem. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, wszystko razem wymieszać, dodać sok z cytryny, przyprawy i cukier, schłodzić.
  • 2. Sos musztardowy:
    Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć.
    Śmietanę wymieszać z musztardą, cebulą, przyprawami, dodać cukier do smaku, schłodzić.
  • 3. Chrzan z jabłkiem:
    Chrzan zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, jabłko na pure. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny. Chrzan z jabłkiem wymieszać, doprawić do smaku cukrem, przełożyć do słoiczka, schować do lodówki. Okres trwałości w lodówce wynosi około 7 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilsezonowe_przysmakiszkola_babciWielkanocsosy do mięssosy do jajeksosy do wędlin

Komentarze

Podobne przepisy

jajka

Dodane przez: lemonwilde

Mozaikowe jajka na twardo

Oryginalna dekoracja stołu wielkanocnego...

Paszteciki do białego barszczu z jajkiem i porem, wielkanocne

Dodane przez: AnkaFiranka

Paszteciki do białego barszczu z jajkiem...

Znudziły wam się klasyczne paszteciki?...

Turban z wędlin i serów na mój sposób

Dodane przez: Kosmitka

Turban z wędlin i serów

Coś fantastycznego na przyjęcia...

jajko serce

Dodane przez: lemonwilde

Jajka na twardo-serduszka

Oryginalna alternatywa dla tradycyjnych...

Zakochane jajka na twardo

Dodane przez: Kloruś

Zakochane jajka na twardo

Tradycyjne jajka na twardo nie...

Takie wydanie odpowiada mi najlepiej:)

Dodane przez: annli18

Zielony dodatek do wędlin - czyli szpinak...

Uwielbiam nowe smaki! To akurat...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE