3 sosy do zimnych mięs, wędlin i jajek na twardo

4.5 (193 ocen)

  • 15 min

Błyskawiczne, tanie i każdy znajdzie coś dla siebie.

  • 15 min

Składniki:

  • różowy majonez:
    1 mały słoiczek majonezu
    1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
    4 – 5 płatów papryki konserwowej
    łyżeczka soku z cytryny
    cukier, sól, pieprz
    sos musztardowy:
    3 łyżki ostrej musztardy
    1 średnia cebula
    1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18%
    cukier sól, pieprz
    chrzan z jabłkiem:
    1 średni korzeń chrzanu
    1 duże winne jabłko
    sok z cytryny
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy

3 sosy do zimnych mięs, wędlin i jajek na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różowy majonez:
    Majonez wymieszać z przecierem. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, wszystko razem wymieszać, dodać sok z cytryny, przyprawy i cukier, schłodzić.
  • 2. Sos musztardowy:
    Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć.
    Śmietanę wymieszać z musztardą, cebulą, przyprawami, dodać cukier do smaku, schłodzić.
  • 3. Chrzan z jabłkiem:
    Chrzan zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, jabłko na pure. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny. Chrzan z jabłkiem wymieszać, doprawić do smaku cukrem, przełożyć do słoiczka, schować do lodówki. Okres trwałości w lodówce wynosi około 7 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować