Solony karmel

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Solony karmel to świetny dodatek do deserów, lodów, ciast ciasteczek, kremów. Więc warto go mieć zawsze pod ręką. Do jego przygotowania potrzebujemy kilka pospolitych składników które zazwyczaj mamy pod ręką.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 szklanka cukru ( szklanka250 ml)
    3-4 łyżki wody
    100 gramów masła
    150 gramów słodkiej śmietanki 30 %
    Pół łyżeczki soli lub więcej według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sosy

Solony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypujemy na patelnię, wlewamy wodę. Podgrzewamy ciągle mieszając aż cukier się rozpuści.
    Następnie pozostawiamy na średnim ogniu aż cukier zacznie się karmelizować i będzie zmieniać konsystencję na płynną a barwę na brązową. Potrwa to kilka chwil. Nie mieszamy.
  • 2. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i mieszamy aż się rozpuści. Następnie wolnym strumieniem wlewamy śmietankę cały czas energicznie mieszając aż całość się połączy w gęsty sos.
    Doprowadzamy do wrzenia dodajemy sól, mieszamy i wyłączamy palnik.
  • 3. Gotowy sos przelewamy do słoiczka i pozostawiamy do wystudzenia.
    a taki sos przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do miesiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z solonym karmelem

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik solony karmel

anamarisworld Sernik solony karmel 2 godz.

To może cię zainteresować