Solony karmel to świetny dodatek do deserów, lodów, ciast ciasteczek, kremów. Więc warto go mieć zawsze pod ręką. Do jego przygotowania potrzebujemy kilka pospolitych składników które zazwyczaj mamy pod ręką.
30 min
Dla 1 osoby
Składniki:
1 szklanka cukru ( szklanka250 ml)
3-4 łyżki wody
100 gramów masła
150 gramów słodkiej śmietanki 30 %
Pół łyżeczki soli lub więcej według uznania
1.Cukier wsypujemy na patelnię, wlewamy wodę. Podgrzewamy ciągle mieszając aż cukier się rozpuści.
Następnie pozostawiamy na średnim ogniu aż cukier zacznie się karmelizować i będzie zmieniać konsystencję na płynną a barwę na brązową. Potrwa to kilka chwil. Nie mieszamy.
2.Następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i mieszamy aż się rozpuści. Następnie wolnym strumieniem wlewamy śmietankę cały czas energicznie mieszając aż całość się połączy w gęsty sos.
Doprowadzamy do wrzenia dodajemy sól, mieszamy i wyłączamy palnik.
3.Gotowy sos przelewamy do słoiczka i pozostawiamy do wystudzenia.
a taki sos przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do miesiąca.
Komentarze