Sok z malin tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować duży słój. Umyty, wyparzony, osuszony.
Do słoja wkładać warstwami maliny i cukier. Owoce powinny być dojrzałe, bez śladów pleśni. Wygrzane w słońcu i najlepiej zbierane w suchy, słoneczny dzień.
Napełnić słój do 3/4 wysokości. Ostatnią warstwą powinien być cukier.
Przykryć gazą, przewiązać sznureczkiem i odstawić w bezpieczne miejsce.
Maliny puszczą sok i opadną. Można pomieszać.
Teraz trzeba przecedzić sok. Można to zrobić na plastikowym sitku, przez gazę. Owoce dobrze odcisnąć z soku.
Sok przegotować i napełnić słoiczki ( czyste, wyparzone ). Założyć nakrętki ( też wyparzone ). Słoiczki odwrócić do góry denkami i wystudzić.
I taki sok można schować do spiżarni.
Na zdrowie.
Komentarze