Sok z malin tradycyjny

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Obowiązkowo trzeba zrobić taki sok na zimę. Dobrze mieć takie lekarstwo na półce w spiżarni. Przeziębienie szybko mija po herbatce z sokiem malinowym.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg malin/ 1kg cukru

    (w moim słoju jest 2 kg malin i 2 kg cukru )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy Sok

Sok z malin tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować duży słój. Umyty, wyparzony, osuszony.
    Do słoja wkładać warstwami maliny i cukier. Owoce powinny być dojrzałe, bez śladów pleśni. Wygrzane w słońcu i najlepiej zbierane w suchy, słoneczny dzień.
    Napełnić słój do 3/4 wysokości. Ostatnią warstwą powinien być cukier.
    Przykryć gazą, przewiązać sznureczkiem i odstawić w bezpieczne miejsce.
    Maliny puszczą sok i opadną. Można pomieszać.
    Teraz trzeba przecedzić sok. Można to zrobić na plastikowym sitku, przez gazę. Owoce dobrze odcisnąć z soku.
    Sok przegotować i napełnić słoiczki ( czyste, wyparzone ). Założyć nakrętki ( też wyparzone ). Słoiczki odwrócić do góry denkami i wystudzić.
    I taki sok można schować do spiżarni.
    Na zdrowie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować