Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp

0 (0 ocen)

  • 13 min
  • Dla 5 osób

Łopatka jest niezwykle krucha, soczysta i lekko rumiana... Doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno do kawałka świeżego pieczywa. Marynata idealnie łączy w sobie różne przyprawy i zioła (*), dzięki czemu każde mięso lub nawet warzywo jest aromatyczne i bardzo smaaaczne.

  • 13 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 700g łopatki wieprzowej
    Marynata:
    1/2 opakowania (25g) marynaty 1000 wysp
    1 łyżeczka soli (płaska; opcjonalnie)
    1/2 litra wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy wsypać do zimnej wody i dokładnie wymieszać.
    Umyte mięso włożyć do marynaty.
    (Powinno być całkowicie pokryte płynem. W razie potrzeby można zwiększyć ilość wody i odpowiednio przypraw.)
    Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na 12 h.
    Po tym czasie łopatkę delikatnie osuszyć i umieścić w rękawie do pieczenia (polecam produkty Stella).
    Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości (max 2 h - w zależności od rodzaju i wielkości mięsa) w 180 stopniach.
    Po upieczeniu łopatki należy odczekać około 10-15 minut i następnie można ją kroić.
    (Dzięki temu z mięsa nie wypłyną soki i tym samym będzie ono kruche i soczyste.)

Porady

(*) Skład marynaty: papryka czerwona, sól, kolendra, cebula, tymianek, papryka chili, cukier, pieprz cayenne, czosnek, kminek, oregano, pietruszka, pieprz czarny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować