Pieczona łopatka w marynacie paprykowej

5 (1 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Jest soczysta i krucha. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości,
    7 łyżek oleju,
    4 liście laurowe,
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
    1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
    1/2 łyżki majeranku,
    1/2 łyżki pieprzu,
    1 łyżeczka soli.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona łopatka w marynacie paprykowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej mieszamy z papryką mieloną, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso związujemy dookoła nitką. Pod nitkę wkładamy liście laurowe.
  • 2. Mięso wkładamy do marynaty i dokładnie nacieramy. Łopatkę wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy resztę marynaty. Rękaw związujemy i układamy na blaszce. Mięso pieczemy 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z rękawa, zdejmujemy nitkę i usuwamy listki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować