Śniadanie z jajkiem sadzonym inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę kroimy na paseczki, smażymy na rozgrzanym na patelni oleju razem z plasterkiem bekonu. Na tą samą patelnię wbijamy jajko (uważamy, aby nie pokryło cebulki i bekonu). Jajko przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko polewamy (/spryskujemy/chlapiemy) z wierzchu gorącym tłuszczem z patelni, tak aby na wierzchu utworzyła się delikatna skorupka.
2.Bułkę podgrzewamy w piekarniku. Przekrawamy na pół. Następnie smarujemy masłem, kładziemy sałatę oraz rukolę. Na to układamy odsączone z tłuszczu jajko, plasterek sera i gorącą cebulkę i boczek (dzięki temu serek się rozpuści). Całość smarujemy ketchupem i majonezem do smaku. Przykrywamy drugą połową bułki.
Porady
Jajka nie smażymy za długo, aby żółtko w środku było miękkie.
Komentarze