"smocze ciasto" - sernik chia z różowymi biszkoptami pod śmietankową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt:
Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, gdy będzie niewyczuwalny dodajemy żółtka. Ubijamy razem, po chwili dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropel barwnika czerwonego. Mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na natłuszczona tortownicę o średnicy 19 cm. Pieczemy do suchego patyczka ok 35 min. Studzimy i przekrawamy na 2 równe krążki.
2.Nasiona chia zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszając.
3.Ser mielimy dwukrotnie. Ucieramy ze śmietanką i cukrem. Dodajemy stopniowo napęczniałe chia. Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy w kąpieli wodnej i dodajemy so serka. Miksujemy do połączenia składników.
4.Wylewamy sernik na różowy krążek , przykładamy drugim i chłodzimy.
5.Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku. Mieszamy. Tężejącą dodajemy do ubitej śmietany i rozprowadzamy na górnym biszkopcie robiąc nierówności łyżką. Odstawiamy do stężenia. Malujemy "górki" żółtym i zielonym barwnikiem aby ciasto przypominało egzotyczny owoc pitaję. Smacznego!
Komentarze