Ciasto truskawki pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Wyłożyć na dno blaszki i ponakłuwać widelcem. Piec na złoty kolor w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 20 min w zależności od piekarnika. Wystudzić.
2.Galaretka truskawkowa
Galaretki rozpuścić w wodzie. Dodać pokrojone na małe cząstki lub zblendowane truskawki (jeśli są mrożone to uważać bo szybko tężeje). Tężejące wyłożyć na kruche ciasto. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
3.Krem śmietankowy
Do kremówki dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek i aromat, wymieszać i wyłożyć na galaretkę z truskawkami.
4.Migdałowa beza
Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do rozpuszczenia. Dodać mąkę i połowę płatków. Wymieszać.Posypać wierzch pozostałymi płatkami lekko docisnąć i piec na złoty kolor w temp. 160°C z termoobiegiem przez ok. 15-20 min. (w zależności od piekarnika). Wystudzić i położyć na krem śmietankowy.
Komentarze