Ciasto "Jabłka pod budyniowo-śmietankową chmurką"

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Szybkie ciasto dla nie spodziewanych gości. Połączenie jabłek i budyniu pod delikatną kruchą kołderką z ciasta. Pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • Wymiary blaszki: 36*25,5 cm

    4 szklanki mąki
    3 jajka
    25 dag cukru kryształu
    1 margaryna
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 l mleka
    2 budynie śmietankowe

    Dodatkowo:
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Ciasto "jabłka pod budyniowo-śmietankową chmurką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką i proszkiem dodać jajka rozbełtane z cukrem i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 10 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na blaszkę posmarowaną masłem, po nakłuwać widelcem. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, ułożyć na cieście. Zalać gorącym budyniem. Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na budyń. Piec 170 stopni przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować