Śmietanowy miodownik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Aż trudno uwierzyć, że z tak prostych składników powstaje takie niesamowicie pyszne ciasto. Polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej,
    0,5 kostki margaryny,
    0,5 szkl. cukru kryształu,
    2 jaja,
    0,5 szkl. miodu,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody,
    3 śmietany homogenizowane Krasnystaw 18%,
    3 czubate łyżki cukru pudru,
    1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Śmietanowiec Desery

Śmietanowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masę śmietanową rozsmarowujemy na upieczonym cieście. 1. Ciasto: Miód i margarynę roztopić i wystudzić. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, dodać wystudzoną margarynę z miodem, jaja rozmieszać trzepaczką, połączyć z cukrem, dodać do mąki, wyrobić. Podzielić na 3 części, piec ok. 15min.w temp.180. Masa: 3 śmietany homogenizowane Krasnystaw 18% wlać do miski, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, delikatnie wymieszać, przełożyć spody.

Porady

Ciasto jest lekko orzeźwiające, zwolennikom słodkich ciast proponuję dodanie czekoladowej polewy i przełożenie dodatkowo słodką konfiturą lub mlekiem skondensowanym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować