Ciasto Śmietanowiec z jabłkami

4.48 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Przepis na to ciasto pochodzi z Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji. Jest pyszne. Polecam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 kg mąki
    2 jajka
    80 g margaryny
    1 szklanka cukru
    4 łyżki letniego mleka
    1 łyżeczka amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 jabłek
    Bita śmietana:
    750 ml śmietany 30 lub 36%
    1 łyżka cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śmietanowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawić w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12 godz. dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części. Z 2 upiec osobne placki w blaszkach o wym. dno blachy 33x22 w temp. 180 s C przez 25 minut. Pozostałe 2 części przełożyć odciśniętymi jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach i piec w całości w temp. 180 s C przez ok. 35 minut.
    Wykonanie bitej śmietany: Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, podzielić na 2 części.
    Przełożenie ciasta:
    Ciasto z jabłkami - 1/2 bitej śmietany - ciasto - reszta bitej śmietany - pokruszone ciasto - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować