Ciasto śmietanowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta: Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawić w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12 godz. dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części. Z 2 upiec osobne placki w blaszkach o wym. dno blachy 33x22 w temp. 180 s C przez 25 minut. Pozostałe 2 części przełożyć odciśniętymi jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach i piec w całości w temp. 180 s C przez ok. 35 minut.
Wykonanie bitej śmietany: Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, podzielić na 2 części.
Przełożenie ciasta:
Ciasto z jabłkami - 1/2 bitej śmietany - ciasto - reszta bitej śmietany - pokruszone ciasto - polewa.
Komentarze