Ciasto Śmietanowiec

5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Mistrzami ciast nie jesteśmy, ale od czasu do czasu lubimy zjeść jakieś słodkości. Tym razem zrobiliśmy coś "słodkiego" bez dużej ilości słodyczy. Dla nas idealne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów
    600 ml śmietanki 30%
    1 łyżka ksylitolu
    3 łyżeczki żelatyny (100 ml wrzątku)
    1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę
    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W formie (25x25) układamy biszkopty.

    Śmietanę ubijamy na sztywno z niewielką ilością cukru.

    Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie, studzimy.

    Jak już zacznie tężeć, dodajemy do śmietany (ciągle miksujemy na wolnych obrotach).

    Masę wylewamy na biszkopty.

    Na masę kładziemy (wbijając do połowy) kawałki ananasa.

    Wkładamy do lodówki.

    Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie (3/4 proporcji wody w stosunku do galaretek). Studzimy do momentu, kiedy będą się ścinać. Wylewamy na śmietanę i ponownie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować