CIASTO ŚMIETANOWIEC

  • wyświetlono: 7496 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

  • 45min

Składniki

Ciasto: - 3 szklanki maki - ½ szklanka cukru pudru - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250g mała lub margaryny - odrobina aromatu waniliowego
Masa śmietanowa: - 600 g kwaśnej, gęstej śmietany (18-30%) - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 torebki budyniu śmietankowego Dodatkowo: - kwaśny dżem

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO ŚMIETANOWIEC

  • ROZPŁYWA SIĘ W USTACH1. ŚMIETANOWIEC Ciasto: - 3 szklanki maki - ½ szklanka cukru pudru - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250g mała lub margaryny - odrobina aromatu waniliowego Z podanych składników zagniatamy ciasto, po czym dzielimy na dwie części. Większą część wykładamy na spód blaszki (23x33 cm), a drugą wkładamy do zamrażarki. Masa śmietanowa: - 600 g kwaśnej, gęstej śmietany (18-30%) - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 torebki budyniu śmietankowego Dodatkowo: - kwaśny dżem Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy cukier, śmietanę oraz budynie w proszku i dokładnie wymieszać. Masę wykładamy na ciasto posmarowane dżemem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50-55 minut w temperaturze 180°C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilśmietanowiec
 

Komentarze

Podobne przepisy

Smietanowic z galaretkami

Dodane przez: klaudia0318

Śmietanowiec z galaretkami

Pyszne ciasto na zimno.

Śmietanowiec z brzoskwiniami

Dodane przez: bogusia82

Śmietanowiec z brzoskwiniami

Lekkie ciasto z masą śmietanową...

Mandarynkowy śmietanowiec

Dodane przez: Marusia

Mandarynkowy śmietanowiec

Proste, szybkie, niebanalne ciasto....

image-15gmasw

Dodane przez: paulette17

ŚMIETANOWIEC W BISZKOPCIE

Delikatny biszkopt, delikatna śmietana...

Śmietanowiec z galaretkami i budyniem

Dodane przez: Martyna1991

Śmietanowiec z galaretkami i budyniem

Rozpływające się w ustach , idealne...

ciasto

Dodane przez: maalikaa

Śmietanowiec ze śliwkami

Pyszne ciasto na święta, uroczystości,...