400g serka kremowego, ( np twaróg na sernik - bez dodatku cukru )
250ml śmietanki 30%,
2 łyżki żelatyny,
3 galaretki o różnych kolorach,
4-5 łyżek cukru pudru.
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto śmietanowiec
1.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2.
Przygotowanie :
Przygotuj trzy płaskie miseczki. Do każdej wlej 1,5 szklanki gorącej wody i wsyp galaretki. Energicznie wymieszaj. Odstaw aż ostygną i włóż do lodówki na 3-4 godziny. Pokrój w kostkę i przełóż do miski.
Żelatynę rozpuść 1/4 szklance gorącej wody. Odstaw aż ostygnie.
3.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodaj serek oraz wcześniej przygotowaną żelatynę. Wsyp 3/4 części galaretki pokrojonej w kostkę i delikatnie połącz składniki.
Masę wylej na biszkopt. Górę ciasta posyp resztą galaretki. Włóż do lodówki na 4-5 godzin.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze