Ciasto Śmietanowiec

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Czasami zostaje w lodówce śmietana, często z krótkim terminem lub już po terminie ważności, na wykorzystanie której nie mamy pomysłu. Ciasto trochę babkowate, keksowate, mokre i pachnące śmietaną. Idealnie smakuje bez żadnych dodatków do popołudniowej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 szklanki kwaśnej śmietany
    • 4 szklanki mąki
    • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Śmietanowiec Desery

Ciasto śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jajka, oba cukry i śmietanę zmiksować na gładką masę.
    • Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie przemieszać.
    • Masę wylać do 2 keksówek (8 x 28) wyłożonych papierem do pieczenia.
    • Piec w 180 st.C przez 40 minut, lub do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować