Śmietanowiec Piernikowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto pyszne, raczej z tych mniej słodkich , ze smakiem pierników przypominają że już za chwile Boże Narodzenie:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    8 łyżek oleju
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa Śmietanowa:
    700 ml. śmietany 30 %
    10 pierników bez czekolady i nadzienia
    szczypta cynamonu
    4 łyżeczki żelatyny
    6 łyżek cukru pudru

    Masa Czekoladowa
    100 g czekolady
    1/4 szkl mleka
    1 łyżka masła
    100 g ryżu preparowanego
    4 pierniki

    oraz
    dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczypta soli , na sztywno.dodać cukry ubijać chwilę. Następnie dodać przesiane mąki ,proszek i kakao.Na koniec dodać olej. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką.Przełożyć do formy 25 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Wyrównać wierzch. Piec 30 min w 190 stopniach.Zimny przekroić na 2 części.

    Masa Śmietankowa
    Pierniki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając po łyżce cukru pudru. Następnie wlać żelatynę może być ciepła ale nie może być gorąca.Do ubitej śmietany wsypać starte pierniki i dodać cynamon wymieszać delikatnie. Od razu przekładać na pierwszy blat posmarowany dżemem wiśniowym .Chwilkę odczekać ,posmarować drugi blat dżemem i przykryć ciasto.

    Masa Czekoladowa
    Mleko wlać do garnuszka,dołożyć masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać aż powstanie jednolita masa. Przestudzić ,gdy zacznie lekko gęstnieć polać nią placek. Posypać ryżem preparowanym i startymi piernikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować