Śmietanowiec piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczypta soli , na sztywno.dodać cukry ubijać chwilę. Następnie dodać przesiane mąki ,proszek i kakao.Na koniec dodać olej. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką.Przełożyć do formy 25 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Wyrównać wierzch. Piec 30 min w 190 stopniach.Zimny przekroić na 2 części.
Masa Śmietankowa
Pierniki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając po łyżce cukru pudru. Następnie wlać żelatynę może być ciepła ale nie może być gorąca.Do ubitej śmietany wsypać starte pierniki i dodać cynamon wymieszać delikatnie. Od razu przekładać na pierwszy blat posmarowany dżemem wiśniowym .Chwilkę odczekać ,posmarować drugi blat dżemem i przykryć ciasto.
Masa Czekoladowa
Mleko wlać do garnuszka,dołożyć masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać aż powstanie jednolita masa. Przestudzić ,gdy zacznie lekko gęstnieć polać nią placek. Posypać ryżem preparowanym i startymi piernikami.
Komentarze