Moja wersja ciasta cynamonowego.Pachnące świętami:)wyśmienita uczta dla lubiących cynamon.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto cynamonowe
4 jajka
300 g cukru pudru
200 g margaryny
1 opakowanie cynamonu 20 g
250 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
200 g maki tortowej
Ciasto cynamonowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto cynamonowe
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Cynamon , proszek i mąkę razem wymieszać i przesiać. Dodać do utartej masy ,wlać mleko i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na 2 równe części .Upiec.Blaszka 32x20 cm . Do tzw suchego patyczka. Wystudzić.
ciasto kokosowe
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści . Do sztywnej piany wsypać biszkopty , wiórki i mąki z proszkiem. Delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy z takiej samej blaszce jak ciasto cynamonowe.
krem
Do garnuszka wlewamy szkl mleka , wsypujemy budyń i mąką mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy żółtka i wszystko razem łączymy . Drugą szkl mleka gotujemy z cukrem. Gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą, ściśle żeby przylegała do kremu nie zrobi się wtedy kożuch. Studzimy. Masło ucieramy z budyniem na koniec dodajemy ekstrakt.
Komentarze