Śmietanowiec brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Oddzielamy żóltka od białek.Białka ubijamy na sztywno.Ciągle miksując dodajemy po żółtku,następnie dosypujemy cukier,mąkę z proszkiem do pieczenia(nie przerywając miksowania).Pieczemy ok.25 minut w 170 st.w blaszce 24x35.
2.Studzimy biszkopt,kroimy go na kwadraciki,prostokąciki.Układamy na blasze jeden obok drugiego
3.Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3,5 szkl.wody studzimy,miksujemy ze smietanami.
4.Wylewamy masę smietanową na biszkoptowe kostki.Odstawiamy do stężenia do lodówki.
5.Na wierzch ciasta wykładamy pokrojone brzoskwinie.Zalewamy galaretkami brzoskwiniowymi przygotowanymi wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Porady
Na wierzch mozemy ułozyc inne owoce,do masy smietanowej tez mozemy dodac inne galaretki,to ciasto zyska inny smak za każdym razem .
Komentarze