Śmietanowa zupa pod ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Trzy jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę.
Mleko gotujemy. Na gotujące wrzucamy kminek. Dodajemy sól i trzymamy w odkrytym naczyniu na małym ogniu.
Odkładamy połowę gotującego mleka. W oddzielnym naczyniu łączymy go z śmietaną. Gotujące mleko zalewamy mieszaniną. Całość chwilkę razem gotujemy.
Zupę porcjujemy do kokilek. Układamy w każdej miseczce po dwie połówki jajka ugotowanego na twardo. Posypujemy kminkiem.
Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 3 krążki ( trochę większe od średnicy kokilek). Kokilki nakrywamy krążkami ciasta i dobrze przyciskamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z pozostałego ciasta wykonujemy kratkę na powierzchni krażków. Również smarujemy ją jajkiem.
Tak przygotowane foremki przedkładamy delikatnie do piekarnika. Zapiekamy około 15 minut w 200°C.
Po wyjęciu dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy.
Komentarze