Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim

  • wyświetlono: 160 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej w cieście francuskim i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.

Kloruś
  • 8 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

3-4 filety z dorsza
mąka do obtoczenia
2 średnie marchewki
pół selera
korzeń pietruszki
1 por
1 cebula
600ml domowego przecieru pomidorowego lub dwie puszki pelatti
300g jarmużu
płat ciasta francuskiego
1 jajko
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie
mak do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim

  • 1. Filety oprószyć solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki, obtoczyć w mące. Smażyć na złoto na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron. Ostudzić.
    Jarmuż myjemy, odsączamy i odcinamy zgrubiałe nerwy. Przesmażamy na maśle klarowanym aż lekko zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebulę pokroić, przesmażyć na klarowanym maśle. Dodać starte warzywa korzeniowe i przesmażać razem około 5 minut aż lekko zmiękną. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz przecier pomidorowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wystudzić.
    W naczyniu ułożyć warstwy: smażoną rybę, jarmuż, pierzynkę warzywną a na wierzch płat ciasta francuskiego. Płat ciasta najwygodniej jest wykroić na desce na kształt naczynia i ponacinać w kilku miejscach a następnie przenieść na wierzch dania. Całość można ozdobić wykrojonymi z reszty ciasta gwiazdkami.
    Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 30 minut do zarumienienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wigiliapotrawa wigilijnaboże narodzenieryba pieczonadanie wigilijneryba zapiekanaryba w ciescie francuskimryba po grecju

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po grecku

Dodane przez: kiziolek201

Ryba po grecku

Ryba po grecku smakuje dobrze o...

Ryba po grecku

Dodane przez: Beata07

Ryba po grecku

ryba z warzywami

Ryba po grecku

Dodane przez: julka25

Ryba po grecku

Ryba po grecku zajada się cała...

Ryba po grecku.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ryba po grecku

Moja wersja ryby po grecku.U mnie...

ryba (nie) po grecku

Dodane przez: ginger

Ryba (nie) po grecku

Inna wersja „Ryby po grecku“, odbiega...

ryba po grecku

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Ryba po grecku

Obowiązkowa pozycja Świąteczna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE