Śmiatankowo-krówkowe

5 (157 ocen)

Smakuje znacznie lepiej niż wygląda ;)

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu waniliowego do smaku

    Masa krówkowa:
    2 budynie o smaku krówki ( bez cukru)
    ok. 4,5 szklanek mleka
    4 łyżki cukru
    cukier puder do smaku
    margaryna/ masło

    Masa śmietankowa:
    1 śmietana kremówka 400 ml
    1 galaretka cytrynowa

    ok. 20 herbatników
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmiatankowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Następnie dodajemy cukier, długo ucieramy na puch, następnie żółtka, przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180*C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Krem: gotujemy budynie na mleku z dodatkiem cukru kryształ. Studzimy. Zimny ucieramy z margaryną, do smaku dodając cukier puder.
  • 3. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 1 szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Ubijamy kremówkę, pod koniec dodając tężejącą galaretkę.
  • 4. Warstwy: biszkopt-3/4 masy krówkowej-herbatniki-2/3 masy śmietanowej- biszkopt-reszta masy krówkowej-reszta masy śmietanowej. Smacznego ;))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować