Śmiatankowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Następnie dodajemy cukier, długo ucieramy na puch, następnie żółtka, przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180*C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwa placki.
2.Krem: gotujemy budynie na mleku z dodatkiem cukru kryształ. Studzimy. Zimny ucieramy z margaryną, do smaku dodając cukier puder.
3.Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 1 szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Ubijamy kremówkę, pod koniec dodając tężejącą galaretkę.
4.Warstwy: biszkopt-3/4 masy krówkowej-herbatniki-2/3 masy śmietanowej- biszkopt-reszta masy krówkowej-reszta masy śmietanowej. Smacznego ;))
Komentarze