Szyszki krówkowe

4.5 (174 ocen)

  • 20 min

Słodka przekąska - prosta i szybka w przygotowaniu, przypominająca smaki dzieciństwa. Na takie małe "co nieco" warto się skusić...

  • 20 min

Składniki:

  • - 120 g ryżu preparowanego
    - 300 g krówek mlecznych
    - 100 g masła
    - 1 łyżka ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Szyszki krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki i masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kakao i doprowadzamy do wrzenia.

    Ryż preparowany wsypujemy do dużej miski i zalewamy gorącą masą. Wszystko dokładnie mieszamy, aby masa krówkowo - kakaowa pokryła każde ziarenko ryżu. Odstawiamy na chwilę, aby całość odrobinę przestygła.

    Następnie formujemy szyszki (kulki).

    Z podanych proporcji wyszło 16 szyszek.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować