Kuleczki maślano-krówkowe

4.49 (172 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Postanowiłam wykorzystać resztę masy krówkowej i stworzyłam pyszne, rozpływające się w ustach pralinki maślano-karmelowe/krówkowe. Są rewelacyjne w smaku i niezwykle proste w przygotowaniu. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (do 25 sztuk)
    200g masy krówkowej (gotowej z puszki)
    50g masła
    220g herbatników maślanych (*)
    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do obtaczania
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pralinki

Kuleczki maślano-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i masę krówkową dokładnie zmiksować.
    Całość połączyć z pokruszonymi (niezbyt dokładnie) ciastkami i wstawić do lodówki - na około 20 minut.
    (Aby masa mniej się kleiła.)
    Następnie z masy formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego.
    Wszystkie kuleczki obtoczyć (po kolei i dokładnie) w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach.
    Pralinki ponownie schłodzić i przechowywać w lodówce.

Porady

(*) Masy krówkowe są różne. Moja stojąc w lodówce - nie była twarda, więc użyłam około 220g ciastek (lekkich). Jeśli Wasza po schłodzeniu jest bardziej stężała - możecie użyć odrobinę mniej. Należy pamiętać, aby w kulkach nie przeważały herbatniki i nie były one zbyt suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować