CIASTO KRÓWKOWE

4.5 (151 ocen)

Mojego pomysłu ciasto bez pieczenia. Przyjemnie kremowe, w sam raz dla miłośników ciast słodszych i z masami

Składniki:

  • - herbatniki czekoladowe
    - biszkopty okrągłe
    - 1 czekolada mleczna nadziewana krówką + kilka łyżek mleka

    MASA BUDYNIOWO - KRÓWKOWA:
    - 1/2 l mleka
    - 4 łyżki cukru (można pominąć jeżeli chcemy mniej słodkie ciasto)
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć jeżeli chcemy mniej słodkie ciasto)
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
    - kostka dobrej margaryny
    - puszka masy krówki orzechowej

    MASA ŚMIETANOWA:
    - 1 op. śnieżki + mleko do przygotowania
    - 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wyłożyć na spód blaszki 24X24cm. wyłożonej papierem do pieczenia
  • 2. MASA BUDYNIOWO - KRÓWKOWA - Z mleka odlać 1 szklankę rozrobić w niej obie mąki, proszek budyniowy. Reszte mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mączną, ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem, a następnie z krówką.
  • 3. Masę wyłożyć na herbatniki. Wyrównać. Odłożyć w chłodne miejsce.
  • 4. MASA ŚMIETANOWA- Śnieżkę ubić z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku.
  • 5. Masę śmietankowa wyłożyć na masę budyniowo - krówkową. Wyrównać, ułożyć biszkopty. Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej, polać ciasto. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce.

Porady

- Jeżeli używamy większej blachy używamy do masy śmietankowej 2 opakowań Śnieżki i 2 łyżeczki żelatyny na 1/3 szkl wrzątku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować