SMAŻONE KREWETKI NA OSTRO PO INDYJSKU

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podane z ryżem albo chlebkami naan są fantastycznym pomysłem na obiad albo imprezowe danie na ciepło.Gwarantuję, ze nawet Ci, którzy za owocami morza czy też krewetkami nie przepadają z przyjemnością zjedzą całą porcję , a może nawet sięgną po dokładkę!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * krewetki królewskie – 300 g

    * czosnek – 2 ząbki

    * chili, imbir, m kurkuma, czarna gorczyca, kardamon, sól, pieprz – po 1 płaskiej łyżeczkce

    * masło ghee – 2 łyżki

    * mleko kokosowe – ok. 100 ml

    * świeża kolendra – 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Smażone krewetki na ostro po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do miski wsypujemy imbir, posiekany czosnek, chili, kurkumę, gorczycę oraz rozgnieciony kardamon.

    Wkładamy oczyszczone dokładnie krewetki i obtaczamy w przyprawach.

    W woku rozgrzewamy masło, dodajemy krewetki i smażymy ok. 2 minuty, cały czas mieszając.

    Wlewamy mleko kokosowe, gotujemy ok. 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i świeżą kolendrą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować