Szybkie do wykonania kluseczki z ugotowanych ziemniaków i sera feta. Podane ze sosem mogą być śniadaniem lub kolacją. Podane do obiadu zastąpią ziemniaki do mięsa.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu
Kluski:
50 dag. ugotowanych ziemniaków
10 dag. sera feta
1 jajko
1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka do podsypania
olej do smażenia
ręcznik papierowy do osączania z nadmiaru tłuszczu
Smażone kluski ziemniaczane z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu mieszam, odstawiam. Ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaje do nich pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Dziele na 4 części, robię wałeczki, kroje je na centymetrowe talarki, odciskam widelcem na nich wzorek. Smażę na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Odsączam na ręczniku papierowym, z nadmiaru tłuszczu. Podaje ze sosem.
Komentarze