Kluski ziemniaczane z boczkiem

4.5 (178 ocen)

  • 35 min

Kluski ziemniaczane to łatwa do wykonania popularna potrawa, która często gości na polskich stołach. Podstawowym surowcem do ich przygotowania są ziemniaki, w swoim przepisie użyłam surowych ziemniaków.

  • 35 min

Składniki:

  • - 1kg ziemniaków
    - ½ szklanki mąki
    - szczypta soli
    - 1 mała cebula
    - 20 dag boczku (może być wędzony)
    - woda
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i mielić przez maszynkę na drobnych oczkach.
  • 2. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę, sól i wszystko dobrze zmieszać.
  • 3. Zagotować w około 5-litrowym garnku wody (3/4garnka wody) i pomału wrzucać łyżką do wody małe porcje ziemniaków.
  • 4. Gdy się zagotują (ok. 2 min.) i wypłyną na wierzch należy je odcedzić przez sitko
  • 5. Następnie należy podsmażyć na patelni cebulę z boczkiem.
  • 6. Podsmażoną cebulę i boczek dodać do klusek, zmieszać wszystko i doprawić do smaku wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.44 (146 ocen)

Kluski ziemniaczane z boczkiem

To może cię zainteresować