Kluski ziemniaczane z boczkiem

  • wyświetlono: 16794 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kluski ziemniaczane to łatwa do wykonania popularna potrawa, która często gości na polskich stołach. Podstawowym surowcem do ich przygotowania są ziemniaki, w swoim przepisie użyłam surowych ziemniaków.

Martyna90
  • 35min

Składniki

- 1kg ziemniaków
- ½ szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 mała cebula
- 20 dag boczku (może być wędzony)
- woda

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kluski ziemniaczane z boczkiem

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i mielić przez maszynkę na drobnych oczkach.
  • 2. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę, sól i wszystko dobrze zmieszać.
  • 3. Zagotować w około 5-litrowym garnku wody (3/4garnka wody) i pomału wrzucać łyżką do wody małe porcje ziemniaków.
  • 4. Gdy się zagotują (ok. 2 min.) i wypłyną na wierzch należy je odcedzić przez sitko
  • 5. Następnie należy podsmażyć na patelni cebulę z boczkiem.
  • 6. Podsmażoną cebulę i boczek dodać do klusek, zmieszać wszystko i doprawić do smaku wedle uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaboczekziemniakikluski
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0gm8j29

Dodane przez: Kasja1986

Kluski ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym

Kluski ziemniaczane z nadzieniem...

image-24yujev

Dodane przez: IlonaJ

Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami

Smaki znane z dzieciństwa.....

Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach

Dodane przez: Dalia84

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane podane w towarzystwie...

kacapoły

Dodane przez: Bo-Bożena

Kacapoły czyli kluski ziemniaczane

Kacapoły to regionalne danie moich...

image-1iooks6

Dodane przez: LenaGotuje

Kluski ziemniaczane

Najlepiej smakują z gęstymi, zawiesistymi...

Kluski z twarogiem boczkiem kraszone

Dodane przez: joanna74

Kluski z twarogiem boczkiem kraszone

Nie wiem skąd się ta potrawa wzięła,...