REKLAMA

Kluski ziemniaczane z boczkiem

wyświetlono: 17499 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kluski ziemniaczane to łatwa do wykonania popularna potrawa, która często gości na polskich stołach. Podstawowym surowcem do ich przygotowania są ziemniaki, w swoim przepisie użyłam surowych ziemniaków.

opublikowany: 06.09.2013
Udostępnij Pinterest
  • 35 min

Składniki:

  • - 1kg ziemniaków
    - ½ szklanki mąki
    - szczypta soli
    - 1 mała cebula
    - 20 dag boczku (może być wędzony)
    - woda
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i mielić przez maszynkę na drobnych oczkach.
  • 2. Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę, sól i wszystko dobrze zmieszać.
  • 3. Zagotować w około 5-litrowym garnku wody (3/4garnka wody) i pomału wrzucać łyżką do wody małe porcje ziemniaków.
  • 4. Gdy się zagotują (ok. 2 min.) i wypłyną na wierzch należy je odcedzić przez sitko
  • 5. Następnie należy podsmażyć na patelni cebulę z boczkiem.
  • 6. Podsmażoną cebulę i boczek dodać do klusek, zmieszać wszystko i doprawić do smaku wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Kluski ziemniaczane z boczkiem

...

kategoria: Kluski opublikowany: 20.12.2013 | wyświetlono: 43518 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Dalia84 Dalia84

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane podane w towarzystwie twarogu i wędzonej kiełbasy przestają być zwykłymi tylko kluskami. Przepyszne

kategoria: Kluski opublikowany: 08.03.2016 | wyświetlono: 1017 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Justyna1194

Kluski ziemniaczane

Odsmażane są najlepsze.

kategoria: Kluski opublikowany: 05.03.2017 | wyświetlono: 733 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE